Sezónnost potravin

Nadměrná doprava škodí přírodě i lidskému zdraví a obtěžuje hlukem. 

Kamiony, letadla a lodě každodenně spolykají tisíce tun ropy a vyprodukují mnoho CO2 a zplodin. Zlatá rada tedy zní: Zaměřte se na nákup místních potravin. Informace o zemi původu musí prodejci ze zákona uvádět na etiketách. O krok dál můžete zajít, zaměříte-li se na potraviny z vašeho kraje. Každé tělo je nejvíce zvyklé hlavně na to, co roste právě u vás. Není tomu tak dlouho, co mnoho surovin nebylo denně běžně dostupných, dnes najdeme v regálech supermarketů exotické ovoce, zeleninu a mnoho dalšího, tím že jsou ale dováženy, ztrácí na kvalitě, jelikož aby byl možný převoz, trhají tyto plody ještě nevyzrálé a zrají až na cestě na naše pulty, nehledě na konzervanty a chemické postřiky. 

Regionální suroviny proto nemůže nic nahradit :) 

Ačkoliv přes jaro a léto většina z nás nemá problém, jaké potraviny jsou čerstvé, na podzim a v zimě se potýkáme s potravinami, tedy alespoň v našich podmínkách, především těch ze supermarketů, které se dováží ze všech světových stran. Jak už mnozí možná tušíte, dnešní článek bude apelovat opět na čerstvé regionální suroviny. 

Myslím a jsem velkým zastáncem názoru, že potraviny, které kupujeme, by měly mít příběh. 

Proč? Je lehké koupit jídlo v supermarketu, i když se se jim nemusíme vyhnout zcela. O potraviny s příběhem se zajímáme jak my, tak i samotný výrobce si dává záležet na kvalitě nikoli kvantitě. Většině takových výrobců, které jsem měla možnost poznat, jsou obyčejní lidé, kterým záleží na celkové hodnotě suroviny, starají se o ně s péčí a láskou a s tím nám je také prodávají. Jistě, možná si říkáte, že jsou dražší, ale co je to v porovnání s tím, že si denně mnoho lidí dopřává alkohol, tabákové výrobky, sladké jídla a jiné požitky či pochutiny, kdyby je odečetli ze svého života, tak zdravá výživa nevychází o nic více či méně dráže od té nezdravé kuchyně, navíc sezónní produkty jsou zpravidla levnější. 

Jak se říká: " zdravého stačí málo". Kvalitní suroviny mají v podstatě kvalitnější živiny a tak nás zasytí na delší dobu.

Doporučuji se tedy zaměřit nejen na čtení obalu výrobků, ať už to bude složení, místo, kde byla surovina vyrobena, ale také na suroviny bez obalu, které najdete v různě zaměřených zdravých výživách, farmářských trzích, nebo u farmářů osobně. 

Jistě se ve vašem okolí najdou takoví, s kterými najdete společnou řeč. Od toho přeci komunikaci máme, abychom se navzájem mohli obohatit a předat si to, co umíme nejlépe.

 Každý člověk je jedinečný a žádná velkovýroba a ani stroj ho nemůže nahradit, podporujme tedy malé výrobce. 

Když dáte finance jim, vždy najdete odměnu ve formě úsměvu, zlepšování se daného výrobce a vy budete mít výrobek i s příběhem. Vše je pouze o nastavení si priorit a hledání toho, co vám bude prospívat nejlépe. Děláme to přeci pro naše zdraví, které není ničím nahraditelné.

Nakupujete, co vám přijde pod ruku, nebo jíte sezónně? Napište mi na facebooku, jak je to u vás