Jáhlovo - ořechový řez

Sladké jídla miluji a moc ráda peču. Ve svých jídelníčcích doporučuji tuhle mňamku především jako zdravou snídani, či dopolední svačinu :) I když je plná zdravých surovin, obsahuje vyšší obsah sacharidů, které jsou zdravé, ale méně vhodné do odpoledních pokrmů. Pokud máš za sebou nějaký ten trénink, či  cvičení odpoledne, můžeš si ho dopřát jako sladkou tečku a odměnu za dobře vykonanou práci :) 

Co budeš potřebovat? 

Na těsto:

  • 2 hrníčky jáhel 
  • 2 hrsti ořechů ( já použila vlašské a pekanové )
  • 3 domácí vejce 
  • 5 lžic medu 
  • 1 hrnek mandlového mléka
  • 1 hrnek chia semínek 
  • sušené švestky 10 ks 
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů

Na náplň:

  • 1 zakysaná 12% smetana
  • 2 hrsti mandlí 
  • 1 měkký tvaroh 
  • 2 lžíce medu

A jak na to ? :) 

Předehřej si troubu na 200°. 

Nejprve si rozmixuj jáhly s ořechy na mouku, přidej vejce, med, mléko, chia semínka, prášek do pečiva a vše vypracuj do hladkého těsta. Těsto nalij do předem vymazané formy kokosovým olejem a vysypaný jáhlovou, či jinou celozrnnou moukou. Nakonec posyp nakrájenými sušenými švestkami a dej péct do trouby. Peč cca 30-40 minut. 

Korpus nech vychladnout a rozřež napůl. Nachystej si náplň. Smíchej zakysanou smetanu s měkkým tvarohem, medem a mandlemi a potři korpus, druhou polovinou přiklop. 

Tip na vylepšení: Nakonec můžeš rozpustit vysoce procentní čokoládu, potřít vrch dortu a posypat mandlemi. 

Dobrou chuť :)